Seosko domaćinstvo “Dide” sa Cetinja najbolje u Crnoj Gori

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera nastaviće da stimuliše seoska domaćinstva koja se bave pružanjem ugostiteljskih usluga, da širi njihovu ponudu i jača kvalitet, poručio je resorni ministar, Vladimir Martinović, na svečanoj dodjeli nagrada dobitnicima Konkursa “Ruralno, održivo, domaćinski!”, koju je organizovalo to Ministarstvo u Andrijevici.

On je istakao da ruralni turizam u Crnoj Gori doživljava značajan razvoj posljednjih godina.

“Ruralna područja postaju privlačne destinacije zbog autentičnog iskustva koje nude posjetiocima. Ovo uključuje tradicionalnu hranu, kulturne događaje i prirodne ljepote, doprinoseći održivom ekonomskom rastu u ruralnim zajednicama”, naveo je Martinović.

Smatra da investicije u infrastrukturu i promocija lokalnih resursa igraju ključnu ulogu u unapređenju ove vrste turističke ponude u Crnoj Gori.

“Da smo uspješni na tom putu pokazuje podatak da je u 2019. godini bilo registrovano 65 seoskih domaćinstava, dok ih je danas oko 286. Obećavam vam da će za vrijeme našeg mandata ovih domaćinstava biti još više, jer će akcenat Ministarstva na čijem sam čelu biti da se seoska domaćinstva i ruralni turizam razvijaju”, kazao je Martinović.

U Ministarstvu na čijem je čelu, kako je istakao, imaju namjeru da seoska domaćinstva postanu jedan od pokretača ekonomskog rasta kroz otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanje odlaska mladih sa sela.

“Uvjereni smo da razvijen seoski turizam, u sprezi sa poljoprivredom, kao rezultat daje zdravu i stabilnu ekonomiju”, naveo je Martinović.

Predsjednik opštine Andrijevica, Željko Ćulafić, kazao je da je je ruralni turizam važan faktor turističkog razvoja Crne Gore, kao i razvoja te opštine, navodeći da seoska domaćinstva zavređuju posebnu pažnju.

“Zato i mi sa lokalnog novoa nastojimo da doprinesemo da seoski turizam i proizvodnja zdrave hrane dobiju na značaju i da se kroz različite programe zaustavi sve prisutnije iseljavanje lokalnog stanoviništva, jer to je najveći problem sa kojim se suočavaju ovi krajevi”, istakao je Ćulafić.

Pozvao je odgovorne u Vladi da još snažnije podrže sve dobre ideje koje će doprinijeti da domaćini jačaju svoja gazdinstva.

“Na taj način jačaće i ovi krajevi koji su bogom dani za zimski i ljetnji turizam”, dodao je Ćulafić.

U kategoriji “Najbolje seosko domaćinstvo” 1. mjesto je osvojilo Seosko domaćinstvo “Dide” Rajka Vujića sa Cetinja (2.000,00 eura), 2. mjesto Seosko domaćinstvo “Etno house Đurđevina” Gorana Jovanovića iz Kolašina (1.500,00 eura) i 3. mjesto – Seosko domaćinstvo “Garnet” Miška Lekovića iz Bar (1.000,00 eura).

U kategoriji “Najbolje seosko domaćinstvo na katunu” 1. mjesto je osvojilo Seosko domaćinstvo “Veliki lug” Gordane Dulović iz Kolašina (2.000,00 eura); 2. mjesto Seosko domaćinstvo “Katun Kuline” Obrena Jeknića iz Kolašina (1.500,00 eura) i 3. mjesto Seosko domaćinstvo “Komovi – katun Božićki” iz Andrijevice (1.000,00 eura).

U kategoriji “Najbolja seoska domaćica” 1. mjesto je osvojila Sanja Delević – Seosko domaćinstvo “Medeni Brijeg” iz Berana (1.500,00 eura), 2. mjesto – Blagica Stevović – Seosko domaćinstvo “La Nostra Casa” iz Žabljaka (1.000,00 eura) i 3. mjesto – Slavica Tadić – Seosko domaćinstvo “Tadić” iz Nikšića (500,00 eura).

U kategoriji “Najbolji mladi seoski domaćin”/ “Najbolja mlada seoska domaćica” 1. mjesto je osvojila Bojana Ćirović – Seosko domaćinstvo “Ćirović” iz Pljevlja (1.500,00 eura), 2. mjesto Jovan Dedeić – Seosko domaćinstvo “Vukov konak” iz Žabljaka (1.000,00 eura) i 3. mjesto Bojan Filipović– Seosko domaćinstvo “Tara Gardens ” iz Mojkovca (500,00 eura).

Predstavnik seoskog domaćinstva “Dide” Rajko Vujić sa Cetinja kazao je da mu nagrada znači u moralnom smislu, navodeći sa oni selo obnavljaju više decenija.

“Vidim da je u poslednjih nekoliko godina prepoznat potencijal sela, zdrave hrane i turizma. Trudimo se da Crnu Goru predstavimo u najboljem svijetlu – sve je domaće, punih ruku i punog srca. Naše domaćinstvo se bavi pčelarstvom, zemljoradnom i poljoprivredom”, naveo je Vujić.

Predstavnica seoskog domaćinstva “Veliki Lug” iz Kolašina, Gordana Dulović, kazala je da joj nagrada znači puno i zahvalila se resornom Ministarstvu što je prepoznalo njihov trud i rad.

“Ovo nije samo moja nagrada, već moje porodice. Nagrada predstavlja samo jedan od primjera dobre prakse, koju je od prošle godine nastavilo nadležno Ministarstvo. Nadam se da će ove nagrade biti podsticaj za mlade da se vrate na selo, da tu žive i rade. Ovo je jedan lijepi posao. Ima dosta ulaganja, ali se može zaraditi od njega”, rekla je Dulović.

Sanja Simonović Delević iz seoskog domaćinstva “Medeni Brijeg” iz Berana kazala je da je srećna što je dobila nagradu, navodeći da je ona zasluga svih prethodnih godina postojanja i rada tog domaćinstva.

“Zadovoljna sam što je resorno Ministarstvo prepoznalo kvalitet našeg domaćinstva. Naše seosko domaćinstvo se bavi pružanjem usluga domaće hrane, smještaja, pravimo razne džemove i sokove od voća i povrća koje uzgajamo na našem imanju. Takođe se 22 godine bavimo pčelarstvom i imamo 15 proizvoda od meda”, navela je Simonović Delević.

Bojana Ćirović iz Seoskog domaćinstva “Ćirović” kazala je da je ponosna zbog osvojene nagrade, navodeći da ona za njeno domaćinstvo predstavlja podsticaj.

“Ova nagrada za mene je još veća inspiracija da promovišem turizam na selu i tradicionalne vrijednosti, što sa velikom ljubavi radim Svoje puno srce ulažem u seosko domaćinstvo i promociju mog sela. Podrška resornog Ministarstva na tom putu je vrlo značajna”, istakla je Ćirović.

Na trgu više od 20 proizvođača domaćih proizvoda iz svih krajeva Crne Gore predstavilo je svoje ponude, a građani Andrijevice uživali su u raznolikom zabavnom programu.

SEOSKO DOMAĆINSTVO DIDE CETINJE

Nevidljive žene Crne Gore
INTERVJU Pešić: Sela idealna za turizam, više prepreka nego pomoći

Napišite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popunite ovo polje
Popunite ovo polje
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Ostali članci

Menu