Velika nagrada za publikaciju Gorska Trpeza

Kuvar “Gorska trpeza”, u izdanju Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije, dobio je veliko svjetsko priznanje. Facebook objavu prenosimo u cjelini.

 

Italijanska pizza je nastala kao hrana siromašnih, i stekla svjetsku slavu. Naš skrob od kopriva je isto nastao iz prijeke potrebe, kao i brojna naša nacionalna jela, samo nisu stekli slavu svjetskih razmjera. Sad je trenutak da se oda priznanje svim našim ženama kroz istoriju koje su kreativno smišljale kako da od ograničenih namirnica pripreme kvalitetne obroke svojoj familiji! Dakle, upravo njihovi recepti, uobličeni u publikaciji Gorska trpeza, su doprinijeli da ova publikacija dobije 2. mjesto u kategoriji Najbolji među najboljima na cijelom svijetu, ali i 1. mjesto u kategoriji Gastro turizam! Zato će naša Gorska trpeza biti izložena u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj u naredna 4 mjeseca, kao dio postavke koja se bavi temom svjetskog kulinarskog nasleđa. I zato ćemo mi otputovati u Pariz u novembru da primimo ove nagrade!

Zahvalnost našim partnerima i donatorima koji su ovaj poduhvat podržali, a donatori su EU kroz CBC Montenegro Albania, kao i EBRD/FAO za durmitorsku regiju, dok je ko-finansiranje stiglo od Ministarstva javne uprave. Naročito se zahvaljujemo svim saradnicima koji su doprinijeli da iz našeg malog ćoška svijeta izađe publikacija koja je privukla pažnju i zavrijedila poštovanje svjetskih gastro eksperata! A tim koji je učestvovao u radu na ovoj publikaciji predstavljaju:

 • Žene iz ruralnih predjela planinske Crne Gore – koje su sa nama podijelile recepte. Ima ih mnogo i nemamo mjesta da ih sve pomenemo.
 • Snežana Zečević – koja je koordinirala kompletan tim i aktivnost pripreme kuvara, i prikupljala recepte iz sjeveroistočne Crne Gore
 • Ivan Mališić – koji je prikupljao recepte i priče iz durmitorske regije
 • Jelica Pešić – profesionalna kuvarica koja je adaptirala recepte i pripremila za fotografisanje sva jela koja se nalaze u kuvaru, u čijem se restoranu u Beranama mogu isprobati sva ova jela
 • Sonja Živaljević – koja je pripremila većinu tekstova o jelima, namirnicama i gastronomiji našeg podneblja
 • Jelena Krivčević – koja je osimislila koncept publikacije i pomogla u pisanju tekstova
  Jovan Nikolić – koji je fotografisao sva jela i dizajnirao publikaciju na način da bude atraktivna i odslikava duh naše gastronomije
 • Peter Stonelake – koji je preveo publikaciju na engleski jezik, a to nije bilo baš lako
 • Štampariji Art grafika – koja je štampala naš kuvar i dala mu finalnu formu
 • Kao i ostatak tima Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije koji je na razne načine pružao podršku u cijelom ovom poduhvatu.

Hvala i seoskim domaćinstvima na gastro ruti Gorska trpeza koja nude jela iz ovog kuvara svojim gostima, kao i hotelima i restoranima koju su slali svoje radnike na obuku za pripemu ovih jela, i uvrstili dio ovh recepata u svoje jelovnike. Sada vam je jasno da niste pogriješili, i da je prava stvar gostu ponuditi baš skrob od kopriva!
Digitalna verzija kuvara, kao i sve tačke na gastro ruti se mogu naći na sajtu www.montegastro.me. A mi vam se javljamo fotografijom iz Pariza kad dođe vrijeme, a u međuvremenu se nadamo i da će neko od naših iz dijaspore obići muzej Alfreda Nobela i poslati nam sliku da vidimo kako se u velikom društvu snalazi naša Gorska trpeza.

 

Skupština Udruženja i konferencija na temu seoskog turizma
Javni poziv za solarne sisteme za domaćinstva na katunima u regionu Peštera

Napišite komentar

Ostali članci

Menu